En guide til at overleve overgangsalderen: fra de første symptomer til postmenopausen

85 % af kvinder i 30'erne og 40'erne oplever (peri)menopausale symptomer, der kan vare i op til 10 år, før overgangsalderen indtræder **.

Selvom det er en naturlig og uundgåelig del af livet, kan det være noget af en rutsjebanetur. Uregelmæssige og kraftige menstruationer, hedeture og nattesved, søvnforstyrrelser og endda hjernetåge og vægtforøgelse. Det er alt sammen tegn på kroppens overgang til overgangsalderen. 

Surviving menopause: a guide

At forstå rejsen gennem overgangsalderen

Overgangsalderen er en helt normal fase i enhver kvindes liv, og den markerer et tidspunkt, hvor du ikke har haft din menstruation i 12 på hinanden følgende måneder. I gennemsnit indtræffer den omkring 45-55 års alderen, men hver rejse er unik! Mange oplever tidlig menopause før 45-årsalderen.

Overgangen til overgangsalderen, kaldet perimenopausen, kan variere meget. Den kan begynde op til 10 år før overgangsalderen, og mens nogle kan komme igennem med minimale forstyrrelser, oplever de fleste at navigere i en storm af fysiske og følelsesmæssige forandringer.

Disse forandringer skyldes, at æggestokkene producerer mindre og mindre østrogen, indtil de helt stopper produktionen i overgangsalderen.

De to år op til overgangsalderen er de hårdeste, da østrogenfaldet er størst. Du kan føle en vis lettelse efter overgangsalderen, når postmenopausen begynder, men det sker ikke for alle. Mange lider stadig af symptomer på overgangsalderen år (eller endda et årti) efter deres sidste menstruation.

Symptomerne rammer alle kvinder forskelligt, men kan være ret lette at genkende

De første tegn på overgangsalderen

Hver kvindes overgang til overgangsalderen er formet af en kombination af faktorer som genetik, livsstil og generel sundhed. Nogle oplever kun nogle få forandringer, mens de fleste oplever en række ubehagelige symptomer. 

PMS

De første tegn kan være subtile og i form af uregelmæssige menstruationer. Du kan opleve kortere eller længere cyklusser, lettere eller kraftigere blødninger eller helt springe nogle perioder over. For mange forværres PMS-symptomerne i denne periode.

Nattesved, søvnproblemer og humørsvingninger kan følge. Kroppen vil begynde at omfordele vægten fra hofter og lår til maven, og fedt kan begynde at ophobes meget hurtigere. Men langt det mest almindelige symptom er hedeture. Du kan føle, at du soler dig i Sahara-ørkenen det ene øjeblik og fryser i Arktis det næste.

Andre ændringer, der også kan ske i denne periode, er:

  • et langsomt stofskifte;
  • oppustethed;
  • vaginal tørhed og ubehag;
  • trang til vandladning;
  • træthed og energiløshed;
  • problemer med hukommelse og koncentration;
  • ændringer i libido;
  • tør hud; og
  • hårtab.

Navigering i overgangen

Alle faser af overgangsalderen kan medføre mange udfordringer, både fysiske og følelsesmæssige. Alene tanken om overgangsalderen kan være overvældende for de fleste. Lige fra en identitetskrise til følelsen af, at et kapitel i ens liv er ved at blive lukket, kan disse år skabe usikkerhed og have stor indflydelse på ens liv. 

Mange kvinder oplever en dyb følelse af tab i overgangsalderen. Erkendelsen af, at det ikke længere er muligt at få et barn, kan være en svær mental forandring. Det kan udløse en følelse af løsrivelse fra deres identitet som frugtbare kvinder. 

For dem, der går i tidlig overgangsalder før 45-årsalderen, kan situationen være særligt skræmmende. Der er en uoverensstemmelse mellem, hvordan du opfatter dig selv, og hvad overgangsalderen betyder for andre. Du føler, at du burde være på toppen, men din krop siger noget andet. 

Woman exercising

Ændringerne i kropsform og vægtøgning kan påvirke selvværdet og kropsbilledet, da kvinden i spejlet bliver sværere og sværere at genkende.  

Hedeturene, der kan komme når som helst, kan få dig til at føle, at du er i troperne midt om vinteren. Nattesved berøver dig for god søvn og efterlader dig udmattet

For mange indtræffer overgangsalderen, mens de er på toppen af deres karriere. Kombinationen af fysiske symptomer, humørsvingninger og hjernetåge kan påvirke arbejdsindsatsen og produktiviteten

Det kan være en vild tur hver eneste dag, hvilket resulterer i en følelse af ikke at have nogen kontrol over sit liv. Desværre kan symptomerne vare i årevis, så det er vigtigt at tage hånd om dem, før de tager helt over! 

Fem naturlige måder at lindre overgangsalderens symptomer på

Nogle livsstilsændringer kan hjælpe med at forbedre menopausale symptomer og navigere i denne fase med mere lethed og komfort. Heldigvis er der et par måder, hvorpå du kan bevare dit velbefindende i disse år. 

1. Dyrk motion!

Regelmæssig fysisk aktivitet har mange fordele i overgangsalderen. Det kan forbedre humøret, booste energiniveauet og give bedre søvn. Aktiviteter som gåture, yoga, svømning og styrketræning kan være særligt nyttige. 

Desuden hjælper motion med at opretholde en moderat vægt, hvilket kan lindre nogle af overgangsalderens symptomer. 

Ladies with yoga mats

2. Hold dig hydreret 

Tør hud er et almindeligt problem i overgangsalderen. At drikke 8-12 glas vand kan være gavnligt for dette symptom og samtidig reducere oppustethed relateret til hormonelle forandringer. Derudover øger vandforbruget stofskiftet og kan være med til at forhindre vægtøgning. 


Hydration is key

3. Spring ikke måltider over 

Uregelmæssig spisning og at springe måltider over kan forværre nogle af symptomerne, da det har en negativ indvirkning på stofskiftet og kan skade din hormonelle sundhed.  

Eat at regular intervals

4. Prioritér en afbalanceret kost 

En velafbalanceret kost, der er rig på protein, hjælper med at forhindre muskeltab og øger mæthedsfornemmelsen, hvilket igen understøtter slankningen. Det kan hjælpe med at stabilisere blodsukkerniveauet og understøtte hormonbalancen.  

At reducere indtaget af raffineret sukker, koffein og alkohol kan også afhjælpe hedeture og nattesved. 


Eat a balanced diet

5. Naturlige kosttilskud med fytoøstrogener 

Ofte er livsstilsændringer ikke nok til at gøre overgangsalderen mere behagelig. Derfor er kosttilskud med fytoøstrogener et godt supplement! 

Fytoøstrogener er planteforbindelser, der efterligner østrogenets aktivitet i kroppen. De kan hjælpe med at balancere hormonniveauet og lindre symptomer som hedeture og nattesved. 

Disse forbindelser findes i planter som humle og rødkløver, som har vist sig at udfylde hullet efter faldende østrogenniveauer i (peri)menopausen. 

Læs, hvordan Lena forbedrede sin livskvalitet ved at vælge naturlige og hormonfrie kosttilskud! 

For Lena var overgangsalderen en rædselshistorie

Hej, jeg hedder Lena, og jeg vil gerne dele min historie om, hvordan jeg håndterede overgangsalderen. Da jeg var 44 år, føltes det, som om jeg lige var begyndt at leve mit liv, som jeg ville. Jeg var skilt, og begge mine børn var på universitetet, så jeg var stort set alene. Men det havde jeg ikke noget imod; det var min tid til at nyde nye interesser. Jeg havde planer om at melde mig til salsakurser, lære at lave keramik og måske endda møde en ny. 

Men netop som jeg skulle til at nyde min frihed, begyndte min krop at vende sig imod mig. Min menstruation varede i over en uge, og det meste af tiden anede jeg ikke, hvornår jeg kunne forvente at få den. Og så var de super smertefulde. Jeg husker, at jeg meldte mig syg på arbejde mere end én gang! 

Det var bare begyndelsen. Jeg kunne ikke holde fokus, og jeg var virkelig træt i løbet af dagen. Men når jeg endelig lagde mig ned, kunne jeg ikke sove. Jeg svedte, og nogle gange havde jeg det så varmt, at jeg bare vendte og drejede mig i min seng. 

Alle mine planer røg ud af vinduet. Jeg følte, at jeg ikke kunne kontrollere min krop, og jeg hadede det. Jeg kunne ikke være aktiv, og jeg havde ikke engang lyst til at være sammen med andre mennesker, fordi jeg aldrig vidste, hvornår hedeturene ville ramme mig igen. 

Jeg kunne ikke vente på at komme i overgangsalderen, men min læge sagde, at der kunne gå mange år på grund af min alder! Jeg kunne ikke forestille mig at leve sådan et minut mere, og slet ikke i årevis!   

Jeg undersøgte, om der var en måde at løse mine problemer på naturligt. Jeg ændrede min kost, holdt op med at drikke alkohol, og jeg gjorde det til en mission at starte dagen med en kort gåtur. I begyndelsen troede jeg, at jeg kunne se en forskel, men det var nok mere ønsketænkning. 

The hot flashes are finally gone!

Lena: "Jeg sover endelig igennem om natten, og hedeturene er væk!" 

Jeg læste så mange artikler på nettet og tog endda et ordineret hormontilskud for at hjælpe med at lindre nogle af de symptomer, jeg følte. Men for at være ærlig var jeg bekymret for at tilføre min krop hormoner, og jeg fik det ikke bedre efter at have taget det. 

Det var der, jeg begyndte at læse fora; jeg havde brug for at vide, hvad andre kvinder gjorde, og om noget hjalp. 

En kvinde, der var på samme alder som mig, anbefalede M-Pause. Jeg var nysgerrig efter at se, hvordan dette produkt var anderledes, og det var der, jeg lærte om fytoøstrogener. Jeg vidste ikke, at jeg kunne balancere mine østrogenniveauer uden hormoner! 

Jeg besluttede mig for at prøve det, og det viste sig at være lige, hvad jeg havde brug for. Jeg har brugt det i 6 måneder nu, og det er jeg glad for! De smertefulde menstruationer blev håndterbare, og jeg var så glad, da hedeturene forsvandt. 

Jeg føler mig så fri nu. Jeg har genvundet kontrollen over min krop, og jeg kan helt ærligt sige, at det føles, som om jeg ikke er i overgangsalderen. Jeg har endelig energi til at være aktiv, til at danse og til at forfølge mine passioner. 

M-Pause har været min livline i de seneste måneder. Det har givet mig mulighed for at genvinde min selvtillid. Salsatimerne har været fantastiske! Det kunne jeg aldrig have gjort uden hjælp fra M-Pause.

M-Pause - for en rolig og behagelig (peri)menopause 

Der er ingen vej uden om overgangsårene før og efter menopausen, men der er en måde at føle sig bedre tilpas (og se bedre ud!) i denne svære periode af livet. M-Pause er en helt naturlig og hormonfri løsning til at støtte kroppen gennem det hormonelle skift. 

Med ekstrakter af humle og rødkløver giver M-Pause lindring under østrogenfaldet i kroppen og hjælper med at lindre de livsforandrende symptomer, der er forbundet med perimenopause og menopause. 

M-Pause er den perfekte tilføjelse til en daglig rutine, der fremmer en behagelig overgangsalder med færre hedeture og nattesved, bedre søvn og mere fokus i løbet af dagen. 

For mere selvtillid og vitalitet - selv under de udfordrende hormonelle forandringer.

Prøv M-Pause med ro i sindet!

I en begrænset periode har vi et særtilbud M-Pause, som du ikke må gå glip af!  

Og fordi vi er så overbeviste om dette produkts effektivitet, tilbyder vi en 30 dages tilfredshedsgaranti.

Benyt dig af tilbuddet og genvind kontrollen over din krop. Skynd dig, lageret er begrænset!

**Kilder

Fugate Woods, N., PhD, RN, Sullivan Mitchell, E., PhD, RN. “Symptoms during the perimenopause: prevalence, trajectory, and significance in women’s lives”. The American Journal of Medicine (2005), Vol 118, 145-245. https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(05)00885-5/pdf 

Cleveland Clinic Medical. “Menopause: What It Is, Age, Stages, Signs & Side Effects.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21841-menopause 

“11 Natural Ways to Reduce Symptoms of Menopause.” Healthline, www.healthline.com/nutrition/11-natural-menopause-tips