Antibiotika afsløret: hvordan de påvirker tarmflora og probiotikas helbredende effekt

Mens antibiotika har revolutioneret medicinen og reddet utallige liv, ved vi nu, at deres virkning har en pris. Ny forskning har afsløret, at selv en kortvarig antibiotikabehandling kan forstyrre den delikate balance i tarmens mikrobiom, som spiller en vigtig rolle for vores helbred, lige fra at hjælpe med at kontrollere fordøjelsen til at styrke immunforsvaret.

The complicated relationship between antibiotics and the gut microbiome

Problemet med antibiotika

Selv om antibiotika er uundværlige, skal vi også være opmærksomme på alle de risici, de medfører. Vi er nok alle bekendt med det bekymrende problem med antibiotikaresistens. Det opstår, når overforbrug af antibiotika gør bakterierne resistente over for dem, så behandlingerne med tiden bliver mindre effektive.

Men antibiotikas indvirkning på vores tarmsundhed er en lige så presserende bekymring, der blev bevist i nylige undersøgelser. Selv en kort antibiotikabehandling kan forstyrre den delikate balance i tarmmikrobiomet og føre til forskellige potentielle helbredsproblemer som diarré, luft i maven, kvalme eller mavekramper.

Den bemærkelsesværdige verden af tarmmikrobiota

Vores krop er fuld af millioner og atter millioner af mikroskopiske bakterier, gærsvampe og vira, der tilsammen kaldes mikrober. Hvis vi tæller alle cellerne i vores krop, er vi faktisk kun 43% mennesker; resten er faktisk bakterier.

Tarmmikrobiomet er en stor samling af mikroorganismer, der hovedsageligt lever i tyktarmen. Den kan veje mellem 1 og 2 kilo og fungerer som et ekstra organ, der er afgørende for menneskets sundhed. Det kan hjælpe os med at fordøje mad, kontrollere immunsystemet og understøtte sundheden i vores hjerte og hjerne.

The gut

En kompromitteret mikrobiom-balance og reduceret mikrobiel diversitet, der opstår efter antibiotikabehandling, kan have alvorlige konsekvenser for menneskers sundhed. Reduceret diversitet af mikroorganismer kan gøre os mere sårbare over for infektioner fra bakterier, som forårsager diarré og colitis.

På grund af mikrobiotaens vigtige rolle i vores kroppe har mange undersøgelser** konkluderet, at mikrobiel ubalance i tarmen kan være relateret til meget mere alvorlige tilstande end bare diarré og mavekramper. Nogle af dem omfatter fedme, diabetes, astma og allergi, og en nylig undersøgelse** forbandt endda oral antibiotika med en øget risiko for tyktarmskræft.

Selvom hvert individ reagerer forskelligt på antibiotika, har undersøgelser** med raske deltagere afsløret, at selv en enkelt antibiotikabehandling kan ændre mikrobiomet drastisk. I nogle tilfælde kan det tage flere måneder eller endda år at genoprette den oprindelige artssammensætning i tarmen

Tre måder til naturligt at beskytte dit mikrobiom mod antibiotika

Selvom beviserne for antibiotikas effekt på vores tarmbalance er alarmerende, er der måder, hvorpå vi kan hjælpe med at beskytte og genoprette vores mikrobiom. Nogle af de måder, du kan opnå det på, er:

A varied diet

1. Gør din kost mere varieret

At spise mange forskellige fødevarer fører til en mangfoldig mikrobiomsammensætning og et godt tarmsundhed. Prøv at inkludere flere grøntsager og fuldkorn i din kost. Fuldkorn som byg, quinoa, hirse og brune ris indeholder store mængder fibre og gode kulhydrater, som fordøjes af tarmbakterier og gavner vægttab og diabetesbehandling.

2. Gør præbiotiske fødevarer til en del af din kost

Præbiotika er typisk fiberrige fødevarer, der fungerer som føde for de sunde bakterier i vores tarme, stimulerer deres vækst og forbedrer mikrobiomets balance. Nogle eksempler på præbiotiske fødevarer er cikorie, banan, asparges, æbler og havre.

3. Overvej at spise flere fermenterede fødevarer

Fermenterede fødevarer som kefir, yoghurt, sauerkraut og pickles er en god kilde til sunde bakterier (primært Lactobacilli), der kan reducere antallet af skadeligeorganismer i tarmen.

4. Begræns indtaget af kunstige sødestoffer og forarbejdede fødevarer

Forarbejdede og stegte fødevarer, der er rige på transfedtsyrer, menes at påvirke din tarms sundhed negativt. På samme måde viser nogle beviser**, at kunstige sødestoffer kan øge blodsukkerniveauet ved at fremme væksten af usunde tarmbakterier.

Martas rejse for at genoprette sit mikrobiom og genvinde sit helbred

Mit navn er Marta, og jeg er midt i 40'erne. Jeg vil gerne dele min historie om de problemer, jeg havde med min tarm efter antibiotikabehandlinger. Det hele skete sidste vinter; jeg begyndte at få nogle urinproblemer, og i starten troede jeg, at de ville forsvinde af sig selv, men da det ikke skete, gik jeg endelig til min læge. Han sagde, at jeg havde en urinvejsinfektion og udskrev noget antibiotika til mig. Medicinen hjalp mig hurtigt. Men cirka en måned efter, at jeg var holdt op med at tage dem, var mine problemer tilbage, og jeg var nødt til at tage en ny omgang antibiotika! Jeg var nødt til at tage dem i længere tid, og doseringen var meget stærkere.

Da jeg endelig stoppede med behandlingen, bemærkede jeg, at min fordøjelse var helt forstyrret; jeg havde mavekramper og lejlighedsvis diarré og følte mig oppustet, uanset hvad jeg spiste. Jeg troede, at jeg havde fået et maveonde oven i alt det andet, men min læge sagde, at det ikke var tilfældet. Jeg følte mig håbløs og frustreret, fordi jeg ikke vidste, hvad jeg skulle gøre. Heldigvis er en af mine nærmeste venner ernæringsekspert, så jeg besluttede mig for at spørge hende til råds.

Da jeg delte mine bekymringer med hende, fik hun straks mistanke om, at antibiotika kunne have forstyrret mit tarmmikrobiom. Hun forklarede, hvordan antibiotika kan påvirke balancen af gavnlige bakterier i tarmen, hvilket kan føre til fordøjelsesproblemer og diarré. Hun var forfærdet over at høre, at min læge ikke havde anbefalet nogen probiotika til at hjælpe med at genoprette min tarmsundhed under og efter antibiotikabehandlingen.

Antibiotics

“Anbefalingen, der hjalp mig af med mine fordøjelsesproblemer.”

Following my friend’s advice, I decided to give probiotics a try. She suggested I look for a product with various strains of lactic acid bacteria, particularly Lactobacillus and Bifidobacterium, so I decided to do some more googling before buying anything.

While researching the various probiotic supplements, I learned I needed to pay extra attention to how they are made. As it turns out, many probiotics may be ineffective because the beneficial bacteria are not protected from digestive juices, and only a small amount reaches the gut. And I didn’t want that; I wanted a product that would help me get rid of my digestive issues.

After thorough research, I found a fantastic product with a patented blend of 9 lactic acid bacteria cultures. It contained the strains my friend mentioned and even more additional ones! It also had Jerusalem artichoke and chicory, which promised to further support digestion and the immune system. I bought the product and started taking it regularly.

I must say the probiotics had a very positive impact on my health. Gradually, I began noticing improvements in my digestion, and my energy levels increased, too. Soon, I felt completely healthy again.

Now, I feel 100% back on track, and I credit this to the power of probiotics. I am truly grateful for finding a solution that worked for me. It’s been an eye-opening journey, and I’m happy to have learned about the importance of gut health and the potential benefits of probiotics for overall well-being.

Synbiotic Premium - den ultimative allierede for din tarm under og efter antibiotikabehandling

Dette enestående probiotiske kosttilskud er en videnskabeligt underbygget løsning til tarmen i en praktisk kapselform. Det er formuleret med naturbaserede ingredienser og spiller en vigtig rolle i at genskabe balancen i din mikrobiota og fremme et sundere tarmmiljø.

Det særlige ved Synbiotic Premiumer den bemærkelsesværdige patenterede kombination af 9bakteriestammer, kendt som Megaflora9 Evo. Det er vigtigt at have så mange stammer i ét produkt, da hver stamme giver forskellige fordele for tarmen. Takket være Megaflora 9 Evo garanterer vores formel omfattende støtte til tarmmikrobiomet.

Ud over ingredienserne har Synbiotic Premium endnu et es i ærmet: en særlig beskyttende matrix kaldet ProbioAct® med en garanteret overlevelsesrate på 90 % for gavnlige bakterier. Denne patenterede teknologi sikrer bakteriernes overlevelse på deres rejse til tarmen, hvor de har deres virkning.

Denne høje overlevelsesrate gør Synbiotic Premium 90*x mere effektiv sammenlignet med almindelige probiotika, hvilket betyder, at de 1,1 milliarder CFU'er (kolonidannende enheder) i Megaflora 9 Evo-komplekset er lige så stærke som 99 milliarder CFU'er i et typisk ubeskyttet produkt.

Formlen er yderligere beriget med jordskokkeekstrakt, som understøtter immunforsvaret, og cikorieekstrakt, som hjælper fordøjelsen og leverenssundhed. Denne unikke blanding af ingredienser tilbyder en bred vifte af fordele for tarmen, hvilket gør Synbiotic Premium til den bedste løsning for din tarm under og efter antibiotikabehandling.

Prøv Synbiotic Premium risikofrit!

I en begrænset periode tilbyder vi en særabat på dette fantastiske probiotiske produkt, som vil hjælpe med at genskabe balancen i dit tarmmikrobiom og afhjælpe problemer som oppustethed, forstoppelse, uregelmæssige toiletbesøg, mangel på energi og andre problemer relateret til tarmsundhed! 

Vi er så overbeviste om effektiviteten afSynbiotic Premium, at vi tilbyder en 30 dages tilfredshedsgaranti.

Skynd dig, lageret er begrænset, og produktet flyver af vores hylder!

* [Resultaterne kan variere fra person til person. For at tabe sig er det vigtigt at spise en varieret og afbalanceret kost, samt have en sund livsstil.]

** Kilder:

Patangia DV, Anthony Ryan C, Dempsey E, Paul Ross R, Stanton C. Impact of antibiotics on the human microbiome and consequences for host health. Microbiology Open. 2022 Feb;11(1):e1260. doi: 10.1002/mbo3.1260. PMID: 35212478; PMCID: PMC8756738.

Wang J, Xiang Q, Gu S, Gu Y, Yao M, Huang W, Gao W, Tang LL. Short- and Long-Term Effects of Different Antibiotics on the Gut Microbiota and Cytokines Level in Mice. Infect Drug Resist. 2022;15:6785-6797
https://doi.org/10.2147/IDR.S388687

Fessl, S. (2022, May 5). What happens to the gut microbiome after taking antibiotics? The Scientist Magazine®. https://www.the-scientist.com/news-opinion/what-happens-to-the-gut-microbiome-after-taking-antibiotics-69970

Fast facts about the human microbiome - UW department’s web server. (n.d.).

https://depts.washington.edu/ceeh/downloads/FF_Microbiome.pdf

Robertson, R. (2023, April 3). How does your gut microbiome impact your overall health? Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/gut-microbiome-and-health#TOC_TITLE_HDR_9