Det er bekræftet: Dette er den optimale D-vitamin dosis!

De fleste mennesker ved nu, hvor vigtigt D3-vitamin er. Det er især vigtigt for knogler og tænderes sundhed og har en positiv effekt på muskelfunktionen.

image

Endnu vigtigere er, at D-vitamin er afgørende for at understøtte immunsystemet - især på et tidspunkt, hvor forkølelse og influenza er stigende. En svensk undersøgelse viste endda, at et yderligere vitamin D3 indtag på 4000 IE har en positiv effekt på luftvejssygdomme.

Men hvor meget D-vitamin har vi faktisk brug for, for at få alle fordelene?

D3-vitamin - Hvad er den rigtige dosis?

I store dele af befolkningen, især hos ældre, er den optimale tilførsel af D3-vitamin utilstrækkelig garanteret. I Danmark har ca. 50% af befolkningen en lettere mangel på D-vitamin, hvor ca 15% har en moderat mangel. Dette skyldes hovedsageligt, at vi i Danmark ikke har meget af solskinsvitaminet, som findes i dagslyset (solen), og vi bruger ikke nok tid udendørs, især om efteråret og vinteren.

En koncentration af D-vitamin i blodet på 30 ng/ml betragtes som optimal, op til 20 ng/ml en tilføres tilstrækkeligt, men fra 19 ng/ml opstår en mangel.

Sundhed.dk og Hjerteforeningen anbefaler op til 800 IE dagligt til voksne. Sundhed.dk, Hjerteforeningen og EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet) har en referenceværdi på 4000 IE. Defineret som helt sikkert for voksne, samt børn fra 11 år!

Med et dagligt indtag på 4000 IE D-vitamin blev der ikke fundet nogen negative virkninger - tværtimod udnyttes de positive effekter optimalt ved denne dosis.

Men hvorfor kun 4000 IE om dagen? Er det ikke sandt, at jo mere des bedre?

Da D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, kan langvarig brug føre til en overdosis. I modsætning til C-vitamin (vandopløseligt), der udskilles fra kroppen med urin, kan kroppen ikke udskille et overskud af D-vitamin, men det lagres i fedt og muskelvæv.

Dette kan føre til negative virkninger, herunder høje niveauer af calcium i blodet (hyperkalcæmi). Imidlertid blev disse effekter kun set med daglig indtagelse på 10.000 IE eller mere.

Konklusion:

Nu hvor vi befinder os i de mørkere måneder af året, bliver det mere og mere vanskeligt at sikre et tilstrækkeligt indtagelse af D3-vitamin. Dagene bliver kortere, og vejret tristere. Vi bruger mindre tid udenfor og I solen, hvilket er vigtigt for produktionen af D-vitamin, og vi forlader ofte ikke arbejdet, før det er mørkt i løbet af ugen.

ALL IN A DAY Vitamin D3 indeholder 4.000 IE vitamin D pr. Kapsel, som er det samme som referenceværdien. Hvis du følger anbefalingerne fra Sundhed.dk om den daglige indtagelse, kan du tage 1 kapsel hver 5. dag. Købet af 2 pakker vitamin D3 varer således i 300 dage. Men du kan også tage kapslerne hver dag i en længere periode uden negative konsekvenser, for et bedre D-vitamin niveau.

Klider: