Overgangsalder og hedeture

Hedeture er pludselige bølger af varme, der fejer gennem kroppen og ansigtet, ofte ledsaget af sved og hjertebanken. Mens nogle kvinder oplever dem lejlighedsvis uden nævneværdigt ubehag, oplever andre hyppige og intense hedeture, der kan forstyrre deres søvn, arbejde og generelle velbefindende. 

Hot flushes in menopause

Videnskaben bag hedeture

Hedeture skyldes hovedsageligt hormonelle udsving, især reducerede østrogenniveauer, som forstyrrer kroppens temperaturkontrol. De kan begynde i perimenopausen - fasen op til menopausen, hvor du stadig har menstruation - og kan fortsætte i årevis bagefter. 

Er hedeture noget alvorligt?

Generelt er hedeture harmløse. Men hvis de ledsages af symptomer som vægttab, diarré eller muskelsvaghed, er det vigtigt at konsultere en læge for at udelukke andre årsager. 

Kan hedeture håndteres?

Håndtering af hedeture afhænger helt af, hvor stor indflydelse de har på din dagligdag. Mens nogle kvinder oplever dem som relativt milde og ikke kræver nogen behandling, kan andre opleve dem som mere forstyrrende. Heldigvis er der et par ting, du kan gøre for at afhjælpe dem.

Ændringer i livsstil

At ændre visse livsstilsvaner kan lindre hedeturene betydeligt. Selvom det kan virke udfordrende at balancere en sund livsstil med det moderne livs travlhed, kan selv små ændringer give betydelige fordele. Enkle ændringer i din livsstil, såsom at praktisere yoga-åndedrætsteknikker eller andre afslapningsøvelser, kan gøre en mærkbar forskel.

Skær ned på alkohol

Alkohol kan påvirke, hvordan din krop regulerer temperaturen. Når leveren nedbryder alkohol, genererer den varme, hvilket forværrer hedeturene. Derudover udvider alkohol blodkarrene, hvilket fører til rødmen i ansigtet og endda svedtendens, når din krop forsøger at skille sig af med giftstoffer.

Bryd din koffeinvane

Koffein er et stimulerende middel, der kan gøre dig nervøs og udløse hedeture og hjertebanken.

Stop med at ryge

Nikotinen i cigaretter får din krop til at frigive kemikalier, der øger din puls og kropstemperatur og forårsager hedeture.

Lær at håndtere stress og angst

Stress og angst kan aktivere dit nervesystems "kæmp eller flygt"-respons, hvilket resulterer i hedeture og svedeture. Kognitiv adfærdsterapi har vist sig at være en effektiv tilgang til at håndtere menopausale symptomer, herunder hedeture.

Tal med din praktiserende læge

Tal med din læge om den medicin, du tager, eller de sygdomme, du har, da nogle kan forværre symptomerne på hedeture. Din læge kan give dig råd om, hvordan du håndterer disse virkninger.

Hold dig afkølet

At ændre dit miljø kan hjælpe med at håndtere ubehaget ved hedeture. Vælg lettere tøj i flere lag, som nemt kan tages af. Skift til lettere sengetøj og en kølende pude for at forhindre overophedning, og hold din bolig kølig ved at justere termostaten eller bruge en ventilator, når det er nødvendigt.

Hot flashes

Hormonale behandlingsmuligheder

En meget effektiv mulighed for at behandle hedeture i overgangsalderen er hormonerstatningsterapi (HRT), som man kan få hos sin praktiserende læge. Hedeture udløses primært af et fald i hormonniveauet, især østrogen, og HRT søger at genopbygge disse hormoner. Derudover giver HRT også yderligere sundhedsmæssige fordele, såsom at reducere risikoen for osteoporose og hjerte-kar-sygdomme, især når man starter inden for ti år efter overgangsalderen. 

Ikke-hormonale muligheder

HRT er ikke en universalløsning, og det er vigtigt at bemærke, at det kun er en af flere tilgængelige behandlingsmuligheder. For dem, der måske ikke er egnede kandidater til HRT, findes der alternativ medicin, der har vist sig at være effektiv til at håndtere symptomer som hedeture. Disse lægemidler kræver dog nøje overvejelse og diskussion med en praktiserende læge på grund af potentielle bivirkninger.

Clonidin

Denne medicin, som primært bruges til at håndtere forhøjet blodtryk, er den eneste ikke-hormonelle behandling, der er godkendt i Storbritannien til hedeture. Det er et glimrende alternativ, når HRT anses for usikkert. Det er dog ikke sikkert, at det er egnet til personer, der tager visse former for medicin, eller som har lavt blodtryk. Ved højere doser kan clonidin forstyrre søvnen, hvilket er en faktor, som din læge skal overveje, før du ordinerer det.

Gabapentin

Gabapentin bruges normalt til at kontrollere epilepsi eller kroniske nervesmerter, men er også kendt for at lindre hedeture. Desværre kan højere doser føre til bivirkninger som døsighed, mundtørhed og vægtøgning.

Antidepressiva

Visse antidepressiva, især selektive serotonin-genoptagelseshæmmere (SSRI) og selektive noradrenalin-genoptagelseshæmmere (SNRI), kan ordineres som et alternativ til behandling af hedeture, når brugen af HRT ikke er sikker. Det er vigtigt at rådføre sig med sin læge om denne mulighed, da disse lægemidler ikke er godkendt til behandling af hedeture og også kan give bivirkninger ved høje doser, hvoraf nogle efterligner menopausale symptomer, herunder reduceret libido, kvalme og mundtørhed.

M-Pause fra Sensilab

Ud over disse strategier kan du overveje at prøve M-Pause, et 100 % naturligt, hormonfrit kosttilskud udviklet af Sensilab. M-Pause er designet til at støtte kvinder, der oplever menopausale og perimenopausale symptomer, og tilbyder en naturlig tilgang til at reducere hedeture og opretholde en følelse af ro og komfort.

Konklusion

Hedeture er en fælles oplevelse blandt mange kvinder i overgangsalderen. Selvom livsstilsændringer kan give lindring, er det vigtigt at have en åben dialog med din læge om alle de behandlingsmuligheder, der findes, herunder hormonbehandling og brug af naturlige kosttilskud som M-Pause, for at finde den metode, der passer bedst til dine behov. Husk, at det at række ud efter hjælp er noget af det vigtigste, du kan gøre.

Produkter til dig

KOMPLET LØSNING
-61%
Tilbudspris 223,46 kr. Normal pris 566,21 kr.
Se produkt
KOMPLET LØSNING
-51%
Tilbudspris 201,09 kr. Normal pris 409,71 kr.
Se produkt