What is perimenopause?

At gå ind i perimenopausen kan føles som at sejle ind i ukendt farvand. Denne fase, der har fået sit passende navn, fordi den ligger "omkring overgangsalderen", markerer en periode med betydelige hormonelle udsving og forandringer. Når du navigerer på dette hav af forandringer, er det afgørende at forstå tegnene, symptomerne og håndteringsstrategierne for at få en problemfri sejlads.

Perimenopause

Hvad er perimenopause?

Perimenopausen, forløberen for menopausen, er en naturlig fase præget af hormonforandringer og en række symptomer. Denne fase begynder typisk omkring 46-årsalderen og kan vare i op til 10 år.

I perimenopausen kan kvinder opleve en række symptomer som hedeture, træthed, hjernetåge, humørsvingninger, hovedpine, følelsesmæssig skrøbelighed, glemsomhed, nattesved, ledsmerter, vægtøgning og vaginal tørhed.

Perioderne kan blive mere uberegnelige, enten tungere, lettere eller mere uregelmæssige. Denne fase er typisk opdelt i tre stadier:

Tidlig perimenopause: regelmæssige menstruationer med nogle perimenopausale symptomer.

Midt i perimenopausen: mere og mere uregelmæssige menstruationer uden at springe over, dvs. mere end syv dages (cirka) forskel fra begyndelsen af din nuværende cyklus til den næste.

Sen perimenopause: manglende menstruationer med mellemrum på mere end 60 dage.

Forståelse af hormonforandringer i perimenopausen

I perimenopausen bliver de regelmæssige svingninger af østrogen og progesteron, som definerer en typisk 28-dages cyklus, uregelmæssige, hvilket fører til tilfældig afstødning af livmoderslimhinden uden et tydeligt mønster. 

Diagrammet nedenfor illustrerer, hvordan østrogenet svinger i perimenopausen:

Diagram

Det er vigtigt at huske, at graviditet stadig er en mulighed i perimenopausen. På trods af hormonelle udsving og uregelmæssige menstruationer kan kvinder blive gravide og bære et barn, potentielt helt op til 55-årsalderen. Derfor er effektiv prævention stadig afgørende i perimenopausen og i overgangsalderen for at undgå utilsigtede graviditeter.

Den uforudsigelige faktor

Det kan være en udfordring at identificere perimenopausen, fordi den varierer meget fra kvinde til kvinde. Symptomerne efterligner ofte reaktioner på andre stressfaktorer i livet. Mange kvinder genkender ikke tegnene som værende relateret til hormonelle forandringer og tilskriver dem ofte aldring, stress eller andre livsfaktorer.

Perimenopause vs. menopause: ryd op i forvirringen

Forskellen mellem perimenopause og menopause er markeret med en tidslinje. Overgangsalderen er fraværet af menstruationer i 12 på hinanden følgende måneder, hvilket markerer afslutningen på menstruationscyklusserne. Perimenopausen er derimod overgangsfasen op til menopausen, som er kendetegnet ved symptomer som lav energi, stress, humørsvingninger og søvnforstyrrelser.

Sleep disturbances

Disse symptomer opstår på grund af svingende niveauer af østrogen, progesteron og testosteron. Humørmæssige og psykologiske symptomer er almindelige i den tidlige perimenopause, mens fysiske symptomer som hedeture ofte optræder senere. Perimenopausen påvirker hver kvinde unikt, hvilket gør, at personlige oplevelser varierer meget.

Håndtering af perimenopause

Der er enighed blandt eksperter i overgangsalderen om, at kvinder kan afhjælpe perimenopausale og menopausale symptomer ved at prioritere egenomsorg. Dette indebærer:

Uddanne dig selv: At forstå overgangsalderen hjælper med at genkende symptomer og håndtere forventninger. At læse om den seneste forskning og information kan give klarhed og tryghed.

Støttesystemer: Det kan være gavnligt at bruge støttegrupper og komme i kontakt med andre, der gennemgår lignende oplevelser.

Regelmæssig motion: Deltag i fysiske aktiviteter for at holde vægten og reducere symptomer som hedeture.

Afslapningsteknikker: dyrk yoga, meditation og mindfulness for at håndtere stress og forbedre humøret.

Kost og livsstil: Vælg en afbalanceret kost, der er rig på vitaminer, magre proteiner og fibre. Begræns forarbejdede fødevarer, alkohol og koffein.

Symptomsporing: Log dine symptomer og menstruationsændringer ved hjælp af apps til periodesporing for bedre forståelse og håndtering.

Samtaleterapi: Overvej kognitiv adfærdsterapi (CBT) for at håndtere angst, humørsvingninger og søvnproblemer og for at afbøde virkningen af hedeture og nattesved.

Kosttilskud: Brug kosttilskud med fytoøstrogener som rødkløver og vitaminer som B6 til hormonregulering, energi og normal psykologisk funktion. M-Pause, et helt naturligt og hormonfrit kosttilskud med rødkløver, er specielt designet til at reducere symptomer i overgangsalderen og perimenopausen og tilbyder en naturlig tilgang til at håndtere disse forandringer.

 

Søge lægebehandling

Når symptomer på overgangsalderen påvirker din livskvalitet betydeligt, er det tilrådeligt at konsultere en praktiserende læge eller en specialist i overgangsalderen. Disse fagfolk kan vurdere dine symptomer, alder og menstruationsændringer for at bekræfte, om du er i perimenopausen.

GP consultation

Afhængigt af dine individuelle behov og din sygehistorie kan de anbefale hormonsubstitutionsbehandling (HRT) eller andre behandlingsmuligheder. At søge professionel rådgivning kan være afgørende for at håndtere symptomer effektivt og forbedre dit generelle velbefindende under denne overgang.

Produkter til dig

KOMPLET LØSNING
-51%
Tilbudspris 201,09 kr. Normal pris 409,71 kr.
Se produkt