Kost og opskrifter, der hjælper med at balancere hormoner i overgangsalderen

At enhver livsfase er det vigtigt at opretholde en velafbalanceret og næringsrig kost, men det bliver særligt betydningsfuldt under perimenopause og overgangsalder. En omhyggeligt udvalgt kost kan hjælpe med at balancere og regulere hormoner, mindske uønskede symptomer som hedeture og tåge i hjernen. Desuden kan det rette næringsstofvalg mindske risikoen for at udvikle tilstande som osteoporose og hjertesygdomme. Lad os se, hvilke fødevarer der bør inkorporeres i en hormonbalancerende kost for at lindre overgangsalder symptomer.

Healthy diet

Fødevarer, du bør spise for hormonbalance i overgangsalderen

Protein

Inkluder æg, magert kød, fisk, nødder, bælgfrugter eller proteinpulver i smoothies og juicer.

Protein hjælper med at kompensere for tabet af muskelmasse og knoglestyrke på grund af faldet i østrogen under overgangsalderen. Protein er meget mættende, hvilket er godt for at forhindre overspisning og vægtøgning, der ofte forekommer under overgangsalderen. Tilstrækkeligt proteinindtag kan også bidrage til at stabilisere blodsukkerniveauer og forbedre humøret.

Mejeriprodukter

Inkluder mælk, ost og yoghurt i din kost.

Disse fødevarer indeholder essentielle næringsstoffer som calcium, magnesium og vitaminer D og K, der fremmer knogle sundhed. Forskning indikerer også, at fødevarer rig på aminosyren glycin (findes i mælk og ost) kan forbedre søvnkvaliteten for kvinder i perimenopause og menopause.

Frugt og grøntsager

Vælg grønne bladgrøntsager som broccoli og grønkål samt frugter som æbler, druer, bær, kirsebær og granatæbler.

Disse fødevarer er fyldt med vitaminer, mineraler, fibre og antioxidanter og understøtter generel sundhed og vægtkontrol. Kvinder, der indtager flere frugter og grøntsager, er mindre tilbøjelige til at opleve overgangsalder symptomer.

Sunde fedtstoffer

Inkluder omega-3 fedtsyrer fra kilder som olivenolie, avocado, fed fisk, valnødder, græskarkerner, chiafrø eller hørfrø.

Øget indtag af omega-3 reducerer overgangsalder symptomer, herunder færre hedeture, lindring af vaginal tørhed, reduktion af ledsmerter og forbedring af dårligt humør. Desuden har omega-3 fedtsyrer en positiv indvirkning på hjernens sundhed ved at fremme blodgennemstrømning til hjernen, hvilket bidrager til forbedret hukommelse.

Fuldkorn

Integrer fuldkornsris, fuldkornsbrød, havregryn, bulgur og quinoa i din kost.

Fuldkorn øger fiberindtaget, hvilket reducerer risikoen for hjertesygdomme. Forbrug af fuldkorn mindst tre gange om ugen er forbundet med lavere risiko for forhøjet blodtryk og kolesterolniveauer. Desuden bidrager fuldkorn som en kilde til fiber til en sund tarmmikrobiom.

Præbiotika og probiotika

Inkluder løg, hvidløg, porrer, yoghurt, surdejsbrød, kimchi og sauerkraut.

Et sundt tarmmikrobiom spiller en afgørende rolle i østrogenregulering. Forskellige livsstilsfaktorer som stress, utilstrækkelig søvn, overdreven alkoholforbrug og andre kan påvirke din tarmes sundhed. Dog er det, du spiser, afgørende for at fremme en sund tarmmiljø. Præbiotiske fødevarer nærer sunde tarmbakterier, mens probiotika forbedrer tarmens sundhed og kan hjælpe med at kontrollere appetitten.

Phytoøstrogener

Indtag fuldkorn, frugt, grøntsager, frø, sojabønner og sojaprodukter.

Phytoøstrogener er naturligt forekommende planteafledte forbindelser, der kan efterligne virkningerne af endogent østrogen - det østrogen, din krop producerer. At forbruge tre til fire portioner af disse plantebaserede phytoøstrogener dagligt kan bidrage til hormonregulering og lindre uønskede overgangsalder symptomer.

Korsblomstrede grøntsager som broccoli, kål, rosenkål og grønkål er blandt de rigeste vegetabilske kilder.

Hormonfri kosttilskud til hormonbalance under overgangsalderen

Det kan være svært at få nok næringsstoffer, især fytoøstrogener, fra maden i overgangsalderen. Disse forbindelser er afgørende for at balancere hormonerne, og det er her, et kosttilskud kan gøre tingene lettere. 

Hvis du leder efter en naturlig måde at afbalancere hormonerne på og lindre symptomerne på overgangsalderen, kan du overveje M-Pause, et revolutionerende kosttilskud, der lindrer uden brug af hormoner. 

M-Pause er perfekt til perimenopause og menopause og indeholder phytoøstrogener fra humle- og rødkløverekstrakter. Disse plantebaserede forbindelser balancerer effektivt østrogenniveauerne og afhjælper det ubehag, som kvinder ofte oplever. Undersøgelser har bekræftet en bemærkelsesværdig 4 gange reduktion i hedeture og en 2 gange reduktion i nattesved inden for bare 6* uger efter brug af M-Pause.

Fødevarer, man skal undgå i overgangsalderen

Alkohol: Alkohol kan faktisk øge intensiteten og hyppigheden af hedeture, forstyrre søvnen og påvirke tarmens sundhed. Generelt bliver kvinder mere intolerante over for virkningerne af alkohol, når de når perimenopausen og menopausen. 

Koffein: kan udløse angst, træthed og søvnløshed på grund af forhøjede kortisolniveauer. Mange kvinder rapporterer om en mærkbar effekt af koffein på perimenopausale symptomer. 

Fede fødevarer: Et højt indhold af transfedt kan påvirke serotoninniveauet negativt og bidrage til dårligt humør, depression og hukommelsesproblemer. 

Sukkerholdige fødevarer: De kan få blodsukkeret til at stige og falde, hvilket påvirker energiniveauet og søvnen. Et højt sukkerindtag er forbundet med dårlig søvn og rastløshed. 

Frøcykling for hormonbalance

En ny tendens til at støtte hormonbalancen i overgangsalderen er frøcykling eller frørotation. Man mener, at indtagelse af specifikke frø i forskellige faser af menstruationscyklussen regulerer østrogen- og progesteronniveauet. 

Hvordan fungerer det så? 

 1. I den indledende fase af din menstruationscyklus, kendt som follikelfasen, kan du øge dit østrogenniveau ved at spise en spiseskefuld græskar- og hørfrø hver dag. 
  Når du går ind i lutealfasen, typisk omkring dag 12-14 (fra ægløsningstidspunktet), kan du støtte dit progesteronniveau ved at indtage en spiseskefuld sesam- og solsikkefrø hver dag. 
 2. Der er i øjeblikket begrænset videnskabelig dokumentation for denne teori, men mange kvinder rapporterer om positive erfaringer med frøcykling og fremhæver frøenes næringsrigdom, der fungerer som kompakte kraftværker af vitaminer, mineraler, fytoøstrogener og hjertesunde omega-3-fedtsyrer. Du kan blot tilføje dem til dine måltider i løbet af dagen eller blande dem med yoghurt. 

Fem basisopskrifter til at balancere hormonerne i overgangsalderen 

Hormon-sund shake

 • Vælg en skefuld af dit foretrukne proteinpulver.
 • Tilsæt en håndfuld bær eller citrusfrugter for ekstra smag.
 • Tilsæt en håndfuld bladgrønt for at få ekstra næringsstoffer.
 • Hæld din foretrukne mælkefri mælk eller vand i.
 • Tilsæt chia, malede hørfrø eller nødder.
 • Kom det hele i en blender, og blend det godt.


Regnbuefarvet salat

 • Vælg to baser af salatblade: spinat, brøndkarse, rucola osv.
 • Tilsæt dit yndlingsprotein, f.eks. fisk, fjerkræ eller bønner (du kan også tilsætte ost).
 • Tilsæt yderligere grøntsager efter smag og behag.
 • For at få nogle fytoøstrogener kan du tilsætte granatæblekerner eller tranebær.
 • Til dressingen kan du bruge en sund olie, f.eks. olivenolie, og toppe med nogle frø eller nødder.

Stegning

 • Vælg 3-4 grøntsager, der er hurtige at tilberede, f.eks. gulerødder, forårsløg, champignon, spinat eller grønkål. 
 • Vælg protein som kylling, tofu, oksekød eller svinekød.
 • Tilbered alt i et hormonsundt fedtstof som olivenolie. 
 • Tilsæt fytoøstrogener som sojasauce. 
 • Drys lidt friske krydderurter på toppen. 

Wrap

 • Vælg din wrap (vi anbefaler fuldkorn).
 • Vælg dine grøntsager, f.eks. romaine, rucola eller grønkål.
 • Tilsæt en fytoøstrogen ingrediens som edamame eller avocado.
 • Tilsæt protein som tofu, kylling, halloumi eller bønner.
 • Tilsæt sunde fedtstoffer som et dryp olivenolie.
 • Top med nødder eller frø.

Broccoli- og aspargessuppe 

 • Kog 100 g lilla spirende broccoli, til de er lidt faste.
 • Steg samtidig 100 g asparges hurtigt.
 • Kom broccoli, ca. 50 ml af kogevandet og de lynstegte asparges i en blender. 
 • Tilsæt 100 ml tyk kokosmælk.
 • Smag til med krydderier. 
  Tip: Du kan tilføje flere fytoøstrogenrige grøntsager til opskriften.

Artikler der også kunne være interessante for dig