Hvad er tidlig overgangsalder?

Tidlig overgangsalder, som er starten på overgangsalderen før den typiske alder på 51 til 52 år, kan være en betydelig og til tider uventet overgang for kvinder, når den indtræffer før 45-årsalderen. Selvom det er en naturlig tilstand, kan det give unikke udfordringer, når det sker tidligere end forventet, og det påvirker kvinder både fysisk og følelsesmæssigt på måder, der kan føles isolerende uden den rette information og støtte. 

Early menopause

Et dybere indblik i den tidlige overgangsalder  

Når vi taler om tidlig overgangsalder, mener vi, at en kvindes menstruationscyklus ophører mellem 40 og 45 års alderen. Hvis det sker før 40-årsalderen, falder det ind under kategorien primær ovarieinsufficiens (POI). Sidstnævnte tilstand er ikke så sjælden, som man skulle tro, og rammer omkring 3,5% af den kvindelige befolkning. Uanset hvad er det vigtigt at bemærke, at de fysiologiske forandringer, der er forbundet med overgangsalderen, kan begynde flere år, før menstruationen helt ophører, så det er en fordel for kvinder at være opmærksomme på de tidlige tegn. 

Undersøgelse af årsagerne til tidlig overgangsalder

Årsagerne til tidlig overgangsalder kan være mangesidede. I et betydeligt antal tilfælde, op til 90%, kan den nøjagtige årsag ikke fastslås. Der er dog en klar genetisk forbindelse; hvis din mor eller søster har været i tidlig overgangsalder, er der større chance for, at du også er det. Andre årsager er bl.a:

 • Kirurgisk overgangsalder, som fremkaldes ved fjernelse af æggestokkene eller livmoderen. Virkningerne kan være mere udtalte, da de opstår pludseligt i stedet for gradvist over flere år.
 • Behandlinger for kræft, såsom kemoterapi og strålebehandling, som kan påvirke æggestokkenes funktion og forårsage tidlig overgangsalder. 
 • Autoimmune sygdomme, hvor kroppens immunsystem fejlagtigt angriber sig selv og påvirker de reproduktive organer. 
 • Etnisk baggrund, hvor nogle undersøgelser tyder på, at tidlig overgangsalder er mere udbredt blandt farvede kvinder, især dem af asiatisk afstamning.

Genkendelse af symptomer på tidlig overgangsalder

Symptomerne på tidlig overgangsalder er hovedsageligt i overensstemmelse med dem, der opleves i den naturlige overgangsalder og kan omfatte: 

 • Forstyrrelser i søvnmønsteret, ofte på grund af nattesved. 
 • En stigning i vægten, især omkring midten af maven, hvilket er en almindelig klage. 
 • En generel følelse af træthed, som kan være et direkte resultat af dårlig søvnkvalitet. 
 • Hedeture og nattesved, som er pludselige og intense varmefornemmelser, der kan være ubehagelige og forstyrrende. 
 • Ubehag i leddene, da hormonet østrogen, som spiller en rolle i at reducere inflammation og opretholde smøring af leddene, falder. 
 • Kognitive vanskeligheder, ofte omtalt som "hjernetåge", som omfatter en række symptomer fra glemsomhed til koncentrationsbesvær. 
 • Følelsesmæssige udsving, herunder øget stress, angst og følelse af depression. 
 • Nedsat seksuel lyst, hvilket kan tilskrives hormonelle forandringer og de fysiske symptomer på overgangsalderen. 
 • Ændringer i menstruationsmønstrene, som ofte er det første mærkbare tegn på overgangen til overgangsalderen. 

Diagnose

Hvis du er under 45 år og oplever symptomer på overgangsalderen, kan din læge foreslå en blodprøve for at måle niveauet af follikelstimulerende hormon (FSH), som har tendens til at stige, når overgangsalderen nærmer sig. Ved at vurdere dit FSH-niveau kan din læge afgøre, om dine symptomer sandsynligvis er relateret til overgangsalderen. Denne test gentages normalt efter fire til seks uger og kan efterfølges af andre tests for at afgøre, om dine symptomer sandsynligvis er relateret til overgangsalderen.  

Kan tidlig overgangsalder behandles?

Tidlig overgangsalder kan ikke omstødes, men symptomerne kan håndteres, undtagen hvis du ønsker at udvide din familie, og i så fald kan det være nødvendigt med hjælp fra en specialist.

Early menopause

Behandlingen involverer ofte hormonsubstitutionsbehandling (HRT) eller brug af p-piller for at balancere hormonerne og lindre symptomerne. Disse behandlinger tjener også til at reducere risikoen for langsigtede helbredsproblemer, der er forbundet med tidlig overgangsalder, såsom osteoporose og hjerte-kar-sygdomme. 

Sundhedsrisici ved tidlig overgangsalder

Tidlig eller for tidlig overgangsalder er mere end bare en tidligere afslutning på menstruationen. Det kan faktisk have betydelige konsekvenser for dit helbred på lang sigt:

Osteoporose: en tilstand, der er karakteriseret ved skrøbelige og tyndere knogler, hvilket gør dem mere modtagelige for brud. Østrogen spiller en afgørende rolle i opretholdelsen af knogletætheden, og de reducerede niveauer i den tidlige overgangsalder kan føre til en øget risiko for osteoporose. Af denne grund kan din læge henvise dig til en DEXA-scanning for at måle styrken af dine knogler og vurdere risikoen for knoglebrud.

Hjertesygdomme: Østrogen bidrager også til hjerte-kar-sundhed ved at regulere blodtryk og kolesterolniveauer og ved at forhindre ophobning af arterielle plaques. Når den tidlige overgangsalder indtræder, kan faldet i østrogen øge risikoen for hjertesygdomme.

Fertilitetsproblemer: Tidlig menopause kan påvirke fertiliteten og give udfordringer for dem, der ønsker at blive gravide. Fertilitetsspecialister kan tilbyde vejledning og behandlingsmuligheder, såsom in vitro-fertilisering (IVF). For dem, der har planlagt i forvejen, kan brug af lagrede æg være en mulighed.

Risiko for brystkræft: Bekymringer om forholdet mellem tidlig overgangsalder, hormonsubstitutionsbehandling (HRT) og brystkræft er ret almindelige. Forskning viser dog, at tidlig overgangsalder kan være forbundet med en lavere risiko for brystkræft, og denne risiko kan mindskes yderligere ved at opretholde en sund vægt.

At leve med tidlig overgangsalder

De psykologiske konsekvenser af tidlig overgangsalder bør ikke undervurderes. Det kan være særligt belastende for kvinder, der ikke har haft mulighed for at få børn, eller som har andre planer for deres reproduktive år. 

Undersøgelser har vist, at kvinder, der kommer i overgangsalderen før 40-årsalderen, ofte oplever øgede niveauer af depression og stress, sammen med et fald i selvværd og generel livstilfredshed, sammenlignet med dem, der kommer i overgangsalderen i begyndelsen af 50'erne. Disse følelsesmæssige udfordringer forstærkes af de almindelige symptomer på overgangsalderen, som omfatter humørsvingninger, angst og stress, hvilket potentielt kan forværre følelsen af nød.

I lyset af disse udfordringer er det afgørende at få den rette pleje og støtte. At opbygge et støttende netværk, der omfatter venner, familie og sundhedspersonale, kan hjælpe i denne periode.

Desuden kan det give trøst og en følelse af fællesskab at læse om andre kvinders erfaringer med tidlig overgangsalder. Ud over følelsesmæssig støtte er det vigtigt at prioritere egenomsorg. En afbalanceret kost, tilstrækkelig søvn, regelmæssig fysisk aktivitet og effektive stresshåndteringsteknikker kan alle bidrage til bedre humørregulering og symptomhåndtering i denne periode.

Livsstilsvaner til håndtering af symptomer 

Visse livsstilsvaner kan i høj grad hjælpe med at håndtere de symptomer, der er forbundet med tidlig overgangsalder. Her er blot nogle få, der kan hjælpe:

Øg dit indtag af D-vitamin: D-vitamin er afgørende for knoglesundheden, især fordi tidlig overgangsalder øger risikoen for knogleskørhed. Vitaminet hjælper med at absorbere calcium og understøtter en sund knoglestyrke. Derudover tyder forskning på en sammenhæng mellem lave niveauer af D-vitamin og en øget risiko for depression og humørsvingninger.

Regelmæssig motion: Vægtbærende aktiviteter som gang, vægttræning, dans, aerobic og svømning kan hjælpe med at bevare knoglestyrken og muskelfunktionen, lindre ledsmerter og reducere risikoen for knoglebrud. Motion er også effektivt til at reducere stress, angst og depression og spiller en vigtig rolle i at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Menopausevenlig kost og livsstil: En afbalanceret kost rig på næringsstoffer kan støtte hormonbalancen og knoglesundheden. Fysisk aktivitet bør være en fast del af din livsstil, og det er klogt at skære ned på alkoholforbruget og holde op med at ryge. Regelmæssig blodtryksmåling er også tilrådeligt. Disse foranstaltninger kan hjælpe med at mindske nogle af de potentielle sundhedsrisici, der er forbundet med tidlig overgangsalder.

Kosttilskud: For dem, der søger naturlige midler til at supplere deres livsstil og medicinske behandlinger, tilbyder kosttilskud som vores M-Pause en hormonfri mulighed for at hjælpe med at håndtere symptomerne på overgangsalderen. M-Pause er designet med 100 % naturlige ingredienser til at reducere menopausale og perimenopausale symptomer og støtter kvinder i deres rejse mod velvære! 

Ved at indføre disse livsstilsvaner kan du skabe et støttende miljø for din krop, så den kan navigere i de forandringer, som den tidlige overgangsalder medfører, hvilket potentielt kan reducere symptomernes sværhedsgrad og forbedre din generelle livskvalitet.

Produkter til dig

KOMPLET LØSNING
-51%
Tilbudspris 201,09 kr. Normal pris 409,71 kr.
Se produkt