Kognitiv adfærdsterapi mod hedeture

Kan hedeture behandles effektivt med naturlige midler? Det er der faktisk videnskabelig dokumentation for. Talrige undersøgelser har vist, at kognitiv adfærdsterapi (CBT) er effektiv til at give mærkbar lindring. Lad os dykke ned i detaljerne og undersøge, hvordan denne teknik virkelig kan hjælpe med at håndtere hedeture. 

Hot flushes

Hvad er CBT?

CBT står for Cognitive Behavioural Therapy og er en form for samtaleterapi, der bygger på ideen om, at vores tanker, følelser og handlinger hænger sammen med vores fysiske velbefindende. Kernekonceptet er, at ved at ændre et af disse elementer, kan vi påvirke de andre. 

CBT sigter mod at styrke individer ved at opdyrke en dybere forståelse af disse forbindelser. Den går videre end indsigt og tilbyder praktiske værktøjer til at håndtere udfordringer, fremmer udviklingen af nye mestringsevner og giver effektive strategier. Et grundlæggende princip i CBT er, at vores perspektiv eller tankegang i forskellige situationer, f.eks. på arbejdet, i høj grad påvirker vores følelser og efterfølgende mestringsadfærd i disse situationer. 

CBT til symptomer på overgangsalderen 

Overgangen til overgangsalderen omfatter ændringer på biologiske, psykologiske og sociale niveauer for de fleste kvinder. Hedeture og nattesved, fysiske symptomer, der udløses af svingende østrogenniveauer, kan være særligt udfordrende at navigere i under denne overgang. 

Men overgangsalderen er ikke kun en biologisk proces: sociale og psykologiske forandringer spiller også en væsentlig rolle. Efterhånden som de fysiske symptomer intensiveres, kan de føre til følelser af forlegenhed, angst, ubehag og søvnforstyrrelser. 

En undersøgelse med over 600 kvinder i Storbritannien og Holland afslørede, at CBT reducerer virkningen af hedeture og nattesved betydeligt og samtidig forbedrer humøret og den generelle livskvalitet. 

Hvordan virker CBT til overgangsalderen?

CBT

Lad os se på en kvinde, der oplever en hedetur på arbejdet. Hvis hun tænker negativt og tror, at folk stirrer og dømmer hende, kan hun føle sig pinligt berørt og ængstelig, hvilket forstærker den fysiske reaktion. Undgåelsesadfærd, som at ville flygte fra situationen, kan være uhensigtsmæssig i det lange løb. 

Kognitive og adfærdsmæssige strategier i CBT sigter mod at udvikle et mere roligt og accepterende syn på situationen, så man kan reagere på en hjælpsom måde. Kvinder kan identificere og udfordre negative tanker, hvilket fremmer et skift mod mere neutrale og håndterbare perspektiver. 

I CBT-sessioner samarbejder terapeuter og klienter, hvor klienterne tager en aktiv rolle i arbejdet mod mål, der er i overensstemmelse med deres værdier. Strukturerede sessioner dækker emner, der er aftalt i fællesskab, og klienterne opfordres til at afprøve praktiske strategier som hjemmearbejde og diskutere resultaterne i efterfølgende sessioner. Denne tilgang giver kvinder mulighed for at navigere effektivt i overgangsalderens udfordringer. 

CBT-teknikker til selvhjælp, du kan prøve

Da hver kvindes rejse gennem overgangsalderen er unik, findes der ikke en løsning, der passer til alle. I stedet er der en række øvelser og teknikker, der er skræddersyet til personlige omstændigheder. For dem, der er interesserede i at prøve disse teknikker selv, er der mange bøger, der giver værdifulde ressourcer. Her er et eksempel på en teknik, du kan udforske:

Eksempel på CBT til hedeture: at genoverveje din tankegang

Kvinder opfordres til at udfordre negative holdninger og overbevisninger om overgangsalderen og hedeture, i erkendelse af at disse oplevelser ofte fejlagtigt betragtes som skamfulde eller socialt tabuiserede. I CBT-sessioner identificerer kvinder de vigtigste tanker under en hedetur, evaluerer deres hjælpsomhed og følelsesmæssige indvirkning og arbejder hen imod at indtage mere medfølende og neutrale perspektiver i disse situationer.

Kombination af CBT med naturlige kosttilskud

For at gøre din menopausale rejse mere behagelig kan du overveje at supplere kognitiv adfærdsterapi (CBT) med M-Pause - en hormonfri løsning, der er designet til at balancere hormoner og lindre symptomer naturligt.

M-Pause indeholder fytoøstrogener, såsom humle- og rødkløverekstrakter. Fytoøstrogener efterligner virkningen af østrogen i kroppen og kan hjælpe med at balancere hormonniveauet, især i perioder med hormonelle udsving som overgangsalderen. Det kan effektivt reducere hedeture og nattesved.

Afsluttende tanker - er CBT det rigtige for dig i overgangsalderen??

CBT passer måske ikke til alle, og det kræver tid og engagement. Fordelene kan dog være betydelige, da CBT giver livsfærdigheder, der hjælper efter sessionerne.

CBT er bredt tilgængeligt for angst og depression i mange sundhedsinstitutioner verden over. Hvis du døjer med stress, søvnproblemer, angst eller nedtrykthed, så kontakt din sundhedsplejerske for information.

Produkter til dig

KOMPLET LØSNING
-51%
Tilbudspris 201,09 kr. Normal pris 409,71 kr.
Se produkt
HORMONBALANCE
-33%
Tilbudspris 159,99 kr. Normal pris 239,98 kr.
Se produkt